top of page

Bæredygtighed - hvad går det egentlig ud på?

  • refugiet
  • 18. mar.
  • 3 min læsning


Bæredygtighed refererer til en tilgang, hvor man forsøger at imødekomme de nuværende behov, uden at det går ud over fremtidige generationers evne til at opfylde deres egne behov. Bæredygtighed omfatter tre hovedområder:


  1. Miljømæssig bæredygtighed: Handler om at bevare jordens økosystemer og naturlige ressourcer. Det inkluderer at reducere forurening, spare på energi og vand, samt arbejde for en cirkulær økonomi, hvor ressourcer genbruges og affald minimeres.


  2. Social bæredygtighed: Involverer at skabe et retfærdigt og lige samfund, hvor alle mennesker har adgang til basale behov som sundhed, uddannelse og arbejde. Det handler om at tage hensyn til medarbejdernes velvære, sikre fair arbejdsforhold og støtte lokalsamfund.


  3. Økonomisk bæredygtighed: Er at sikre en økonomisk stabilitet og ansvarlig forvaltning af ressourcer, så virksomheder og samfund kan trives på lang sigt. Det indebærer at tænke langsigtet økonomisk vækst, hvor også de økonomiske aktiviteter bidrager til samfundet og miljøet.



Må man kalde sin virksomhed for bæredygtig?


Når jeg mener, min virksomhed er "bæredygtig," er jeg med på kompleksiteten og at det at være bæredygtig afhænger af flere faktorer:


  • Gennemsigtighed: Refugiet forpligtiger sig til at være transparent omkring, hvordan bæredygtighedsprincipperne opfyldes i driften.


  • Certificeringer og standarder: Der findes flere certificeringer, der kan støtte en virksomheds påstand om at være bæredygtig. Refugiet benytter og forhandler udelukkende produkter uden parfume og andre skadelige indholdsstoffer. Dette for at give forbrugerne en tillid til, at vi lever op til anerkendte standarder for bæredygtighed.


  • Bæredygtighedens omfang: Det er vigtigt at bemærke, at mange virksomheder kan have bæredygtige initiativer eller tiltag, men det betyder ikke nødvendigvis, at hele virksomhedens drift er bæredygtig. For eksempel kan en virksomhed, der producerer bæredygtige produkter, stadig have udfordringer med arbejdsforhold eller CO2-udledning i sin leverandørkæde. Derfor bør virksomheder være forsigtige med at påstå, at de er 100 % bæredygtige, medmindre de virkelig har opnået dette på alle relevante områder.


At være, tænke og agere bæredygtigt handler om at træffe beslutninger og handle på en måde, der tager hensyn til både nutidens og fremtidens behov uden at udnytte eller skade jordens ressourcer, miljø og samfund.

Det handler om at have en et mindset, hvor man forstår vigtigheden af at leve i balance med naturen og samfundet. Det betyder at tage ansvar for de valg, man træffer i sit daglige liv, så man undgår at overforbruge ressourcer, forurene miljøet eller gøre skade på andre.


At være bæredygtig er altså en livsstil, hvor man tager hensyn til konsekvenserne af sine handlinger.


Når man tænker bæredygtigt, overvejer man de langsigtede konsekvenser af sine beslutninger. Det handler om at tage højde for miljømæssige, sociale og økonomiske faktorer, i de valg man træffer. For eksempel ved at vælge produkter, der er produceret på en miljøvenlig måde, eller at planlægge sin fremtidige karriere med tanke på, hvordan man kan bidrage positivt til samfundet.


Helt konkret handler det om at drive sin virksomhed, så den lever op til bæredygtighedsprincipperne. Det kan være alt fra at reducere sit forbrug og vælge genbrugte eller miljøvenlige produkter, til at støtte fair trade og bæredygtige initiativer.


Kort sagt, at være, tænke og agere bæredygtigt indebærer en holistisk tilgang, hvor man bevidst handler og træffer beslutninger, der understøtter både miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed, og arbejder mod at skabe en balance, der er til gavn for både nuværende og kommende generationer.


Fænomenet "greenwashing", dækker over virksomheder, der fejlagtigt eller endda måske overdrevet hævder at være bæredygtige for at tiltrække de mere miljøbevidste kunder. Der findes endda virksomheder, som laver deres egne ikke-certificerede mærkningen. Især 'Vegan' mærket er der stor kreativitet omkring.


Altså kan en virksomhed godt slippe afsted med at kalde sig bæredygtig. Men det kræver, at virksomheden har konkrete og målbare tiltag, som støtter de tre

bæredygtighedsdimensioner (miljø, socialt ansvar og økonomi). Forbrugerne bør være kritiske og kræve dokumentation og gennemsigtighed, så påstandene ikke kun er markedsføringsværktøjer. Det er ikke nok at være bæredygtig på ét område – en virksomhed bør stræbe efter at være bæredygtig på tværs af alle sine aktiviteter for at kunne bære etiketten ærligt.

 
 
 

Комментарии

Оценка: 0 из 5 звезд.
Еще нет оценок

Добавить рейтинг
bottom of page